Geschiedenis

In het vooruitzicht van het opluisteren van de plechtigheid bij de priesterwijding van Rik Van den Bosch op 30 november 1974 werd door de parochie een oproep gedaan om het parochiaal mannenkoor Sint-Gregorius te versterken. Rik was zelf trouwens al jarenlang lid van dit koor.

De mensen, zowel vrouwen als mannen, die bereid waren mee te werken aan die speciale viering, kregen er zin in en besloten spontaan verder deel uit te maken van het koor. Het gemengd koor was een feit en werkte verder onder de naam Onze-Lieve-Vrouwkoor Bonheiden.

Het hoofddoel van de vereniging werd het verzorgen van de zang bij de misvieringen, in het bijzonder op hoogdagen. Zowel gregoriaanse gezangen als meerstemmige missen en meerstemmige liederen kwamen op het repertorium.

Naast deze hoofdactiviteit werd in 1977 een eerste concert met profane liederen uitgevoerd.

Door de samenwerking met koren uit de omgeving werden daarna meerdere concerten ingericht.

Ook met andere verenigingen uit eigen gemeente werd samengewerkt. Zo kwamen er, onder meer in samenwerking met de Koninklijke Fanfare Sint-Rochus (nu de Bonheidense Muziekvereniging), 2 muziekavonden tot stand in 1987 en 1996. Verder werd er ook een Kerstconcert georganiseerd met Gery’s Big Band in 1990.

Voor het verzorgen van een plechtigheid buiten Bonheiden werd het koor ook al meermaals gevraagd. Dat was o. a. voor de Kerststemming bij de opening van de Internationale Kerststallen-tentoonstelling in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel in 1993, en in de meimaand voor een optreden in de Hanswijckbasiliek.

Nu is het een jaarlijkse traditie geworden om een plechtigheid op te luisteren in de Basiliek van Koekelberg en in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen.

In het kader van de jumelage van onze gemeente met Boulieu-lès-Annonay werden destijds relaties aangeknoopt met het koor Arc-en-Ciel. Op hun uitnodiging gingen wij in 2004 naar Boulieu om kennis te maken en een concert uit te voeren. Het koor Arc-en-Ciel kwam het jaar erop op tegenbezoek naar Bonheiden.

Het sociaal contact tussen de leden van het koor en hun families wordt onderhouden door het jaarlijks Sint-Ceciliafeest en andere activiteiten.

Maar voor het bekomen van degelijke uitvoeringen blijft de regelmatige aanwezigheid op de wekelijkse herhalingen (dinsdag van 20u00 tot 22u00) de voornaamste afspraak.

Rik Van der Aa
20.09.2014

Advertentie